Банкір вклав півмільйона в українських художників

У колекції банкіра Дениса Горбуненка знаходиться близько півтори сотень робіт, серед яких твори відомих сучасних українських художників Олега Тистола, Павла Макова, Арсена Савадова, Олександра Гнилицького. Проте, професійним колекціонером Горбуненко себе не вважає. Він зізнається, що картини для нього - приємне хобі, результатом якого є стильно оформлені відділення Родовід-банку.

Співвласник і голова правління Родовід-банку Денис Горбуненко вперше зацікавився мистецтвом близько 7 років тому. Причому зацікавитися змусила робоча необхідність. Вирішено було випустити корпоративний календар з репродукціями картин сучасних українських художників. Тоді банкір купив перші 12 робіт. Календар був зроблений, а колекціонування, за власним виразом Горбуненка, "стало звичкою".

Зараз колекція Дениса Горбуненка нараховує близько 150 робіт українських художників. Однією з перших з'явилася картина найвідомішого українського художника Івана Марчука. На звороті полотна напис - "Нехай вас зігріває найромантичніша українська ніч".

Серед робіт, відібраних у колекцію, живопис Арсена Савадова, Максима Мамсикова, Миколи Маценка, Іллі Чічкана, Андрія Блудова, Дмитра Кавсана; абстракціонізм Олександра Клименка, Павла Лебединця, графіка Павла Макова.

Але улюбленцем Дениса Горбуненка є концептуаліст Олег Тистол. У банкіра зараз є вже біля десяти творів цього художника різних років. Одна з них із серії "Арарат" прикрашає приймальню його кабінету. Власникові Родовід-банку подобаються також твори дружини Тистола - Марини Скугаревої, що сполучає живопис із елементами вишивки. Є в колекції не тільки майстри сучасного мистецтва, але й кілька картин соцреалістів, придбані "під настрій".

Денис Горбуненко вважає мистецтво віддушиною у своєму житті ділової людини. А от професійним колекціонером він бути не прагне. "Моя колекція складається з робіт відомих художників, які прославляють Україну, - говорить банкір. - Але я не ставлю собі мету заробити, вкладаючи гроші в мистецтво - це не мій бізнес. Я просто вибираю те, що подобається. Але на вулиці картину, звичайно, не куплю - художник повинен бути визнаним".

Деякі придбання Дениса Горбуненка зберігаються вдома - наприклад, пара робіт метрів українського живопису Сергія Шишка і Сергія Світославського. А от у кімнаті дітей висять картини художниці Євгенії Гапчинської. Але більша частина придбаних робіт виставлена в офісі та у відділеннях Родовід-банку. "Клієнти дуже добре сприймають мистецтво, - пояснює Горбуненко. - У багатьох моїх партнерів є роботи Павла Макова або того ж Іллі Чічкана - вони впізнають руку художника та обмінюються зі мною враженнями".

Творами закордонних художників Денис Горбуненко не цікавиться. Говорить, що, по-перше, у нас є свої майстри, а, по-друге, для цього потрібно приділяти колекції набагато більше часу. А часу, за словами банкіра, його хобі багато не віднімає - картини Денис Горбуненко купує, не виходячи з офісу. Справа в тому, що банкір співробітничає з художником Олександром Клименком і мистецтвознавцем Тамарою Лі. Вони періодично привозять у головний офіс Родовід-банку з десяток робіт українських художників. Денис Горбуненко пару тижнів живе серед картин, придивляється, а потім вибирає ті, що сподобалися.

На питання "У скільки ви могли б оцінити вашу колекцію?" Денис Горбуненко відповіді не дав. "Бог його знає, я не рахував", - говорить банкір. Олександр Клименко розповів, що ту частину колекції, що для Дениса Горбуненка пропонував він (до 100 робіт), можна оцінити в суму 200-400 тисяч доларів. Якщо додати до цієї суми вартість інших робіт Дениса Горбуненка (включаючи твори Шишка і Світославського, які сьогодні на арт-ринку коштують у середньому по 100 тисяч доларів), вийде сума приблизно в півмільйона доларів.

Проте, власник Родовід-банку не бачить сенсу купувати роботу, вартість якої перевищує 50 тисяч доларів. "Савадов недавно поставив ціну на картину - 120 тисяч доларів. Подивимося, хто її купить", - говорить банкір. Денис Горбуненко також підкреслює, що всі картини належать не фонду банку, а безпосередньо його власникові. "Якщо я продам банк, колекція залишиться в мене", - підкреслив він.

Комментариев нет: